Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Minska matsvinnet

Matsvinn påverkar både miljö och din plånbok. Här kommer våra bästa tips på hur du kan ta tillvara på maten istället.

Cirka 19 kilo ätbar mat slängs i soporna och 26 kilo mat och dryck hälls bort i slasken. Siffrorna kommer från Livsmedelsverket och gäller per person och år. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar mat som blir över i stället för att äta upp resterna. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3000 - 6 000 kr per år på att minska sitt svinn. 

Insats för miljön

Men svinnet kostar mer än pengar, det belastar även miljön. Att producera mat orsakar bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar även till övergödning. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten. Att minska svinnet är därför att göra en insats för miljön.

10 tips - minska matsvinnet

  1. Ha riktigt kallt i kylen, så håller maten längre. 4-5 grader är lagom. Frysen ska vara –18 grader.
  2. Ta ett kort med mobilen i kylskåpet innan du går och handlar. Då ser du enkelt vad som finns hemma och slipper riskera att köpa sånt som redan finns (och som kanske inte hinner ätas upp i tid).
  3. Gör en resthylla i kylskåpet så du har koll på alla dina rester och kan utgå från dem när du lagar mat.
  4. Strunta i frukostbuffé. Bre färdigt mackorna vid bänken och häll upp yoghurten i skålen innan du sätter dig till bords. Då behöver kylvarorna inte stå framme i rumstemperatur lika länge. Stäng kylskåpet medan du grejar.
  5. Låt frukt och grönt ligga kvar i sina förpackningar. De utsöndrar nämligen etengas som påskyndar mognadsprocessen. Ligger de nära varandra, utan skydd emellan, ruttnar de snabbare.
  6. Förvara potatis svalt, och inte ihop med lök. Då gror potatisen fortare. 
  7. Bananer och tomater trivs inte i kylskåpet. Sätt plast på den översta delen av bananklasen för att den ska hålla längre.
  8. Trötta salladsblad och rotfrukter piggnar till efter en timme i iskallt vatten.
  9. Frys in! Det går att frysa mer än man tror. Kokt pasta, ris, bönor, äggvita, färska örter och purjolök går till exempel utmärkt att frysa. Mogna bananer kan skäras i slantar, frysas in och användas i smoothie bananglass eller banankaka.
  10. Strunta i bäst föredatumet och lita på dina sinnen istället. Lukta, känn och smaka innan du kastar.

Få fler miljötips - så tvättar du hållbart

Tvätta hållbart

Att förlänga livet på dina kläder är ett sätt att värna om miljön. Klimatpåverkan, vattenförbrukning och mängden avfall minskar.

Tvätta hållbart

Senast uppdaterad: