Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Tvätta hållbart

Att förlänga livet på dina kläder är ett sätt att värna om miljön. Klimatpåverkan, vattenförbrukning och mängden avfall minskar. Dessutom får du ha glädje av dem längre – och mer pengar kvar i plånboken.

Tvätta hållbartSlit- och slängkulturen är förbi. Vi bär alla på en större medvetenhet om miljön, om vikten av att vårda det vi har.

Vädra kläderna istället

Redan vid tvättning, torkning och strykning av kläder kan vi göra en insats för att minska klimatpåverkan. Att vädra ett plagg i stället för att tvätta det, eller ta bort en enstaka fläck i stället för att köra hela plagget i tvättmaskinen är en bra start. 

Laga och lappa

Att laga, lappa och sy om i stället för att kasta och köpa nytt är andra sätt. 

10 tips – tvätta hållbart

1. Behöver plagget verkligen tvättas? Kanske räcker det med att hänga ut det på vädring? Punktbehandla fläckar i stället för att tvätta hela plagget.

2. Använd miljövänlig fläckborttagning, som till exempel galltvål.

3. Fyll tvättmaskinen helt, utan att överfylla.

4. Tvätta på lägre temperatur om plaggen bara är lätt smutsade. Tips! Tänk på att temperaturen i tvättrådet anger den högsta temperatur plagget tål.

5. Använd ett miljömärkt tvättmedel och överdosera inte.

6. Undvik sköljmedel, det innehåller ämnen som påverkar miljön.

7. Lufttorka i stället för att använda torktumlare.

8. Undvik strykning. Ta i stället snabbt ut kläderna ur tvättmaskinen, skaka ut dem för att minska skrynklor och veck och häng på tork.

9. Undvik kemtvätt. De flesta kemtvättsmetoder har en negativ inverkan på miljön.

10. Barnens skaloveraller behöver oftast bara sköljas av med vatten, eller torkas av med en fuktig trasa.

Senast uppdaterad: