Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Solceller monterade på taket

En solig fredag för några veckor sedan var det dags att få upp solceller på Botkyrkavägen 11. Solcellerna optimeras nu för att bidra med el till fastighetens förbrukning.

Solceller installeras på taket

– Det finns flera fördelar att arbeta med solceller i samband med våra renoveringsprojekt. Vi har ofta redan en byggställning på plats och det finns en projektorganisation som kan hantera även arbetet med solcellerna, förklarar hållbarhetsstrateg Ellinor Dässman.

Solceller på tak

Välkommet bidrag till fastighetselen

Solcellerna optimeras nu för att bidra med el till fastighetens förbrukning. Det gäller till exempel hissar, belysning i trapphus och källare – och även maskinerna i tvättstugan.

– Tanken är att solcellerna ska täcka en stor del av fastighetselen, men inte hyresgästernas förbrukning. Vi ska heller inte sälja el ut på elnätet. Men vi räknar ändå med att det blir ett välkommet bidrag till elen – och samtidigt en vinst för miljön såklart, säger Ellinor.

Var det är lönsamt att montera solceller beror bland annat på takets konstruktion, hur stort det är och hur solinstrålningen ser ut. Detta utreder vi i respektive projekt innan vi fattar beslut om att montera solceller.

Senast uppdaterad: