Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Sopsortering

I ditt hyresavtal framgår vilka villkor som gäller för sophantering i din lokal. Om din fastighet har ett miljörum ska du sopsortera i miljörummets olika fraktioner.

När du sorterar ditt avfall gör du en viktig insats för miljön. Visste du till exempel att ett ton återvunnet papper motsvarar 12 träd, att aluminiumburkar är en evighetsprodukt som kan återvinnas till 100 procent och att hårda plastförpackningar kan återvinnas upp till sju gånger innan plasten är utsliten och går till energiutvinning?

Hur ska soporna sorteras i miljörummet?

Bild som visar pappersförpackning

Pappersförpackningar och kartong

De pappersförpackningar som samlas in återvinns och blir till ny wellpapp och nya förpackningar. Här kan du slänga till exempel papperskassar, mjölkpaket, tvättmedelsförpackningar, äggkartonger och mindre kartonger i wellpapp.

Bild som visar en tidning

Tidningar och trycksaker

I det här kärlet kan du slänga dagstidningar, magasin, telefonkataloger, reklamblad, kontorspapper och pocketböcker. Det insamlade papperet används för att tillverka nya tidningar, toalettpapper och kartonger av olika slag. Det krävs mindre energi för att göra nytt papper av gammalt papper, än att göra det av trä.

Bild som visar förpackningar av plast

Plastförpackningar

För att tillverka plastförpackningar krävs olja som råmaterial. Genom att återanvända plast minskas behovet av ny olja. I kärlet för plast kan du slänga flaskor, tuber, lådor, plastpåsar, burkar, burklock, mindre dunkar och mjuk plast till exempel. Det är bra om förpackningarna är ursköljda och rena. Förpackningarna används sedan för att tillverka nya produkter av plast.

Bild som visar förpackningar av metall

Metall

I metallåtervinningen ska du slänga till exempel kapsyler, konservburkar, tuber, metallock, aluminiumfolie och värmeljushållare. Metallen återanvänds och blir till nya metallburkar.

Bild som visar glas

Glas (färgat och ofärgat)

Glas sorteras som färgat eller ofärgat. Det kan till exempel vara flaskor, syltburkar, deodoranter, eller förpackningar för hudvårdsprodukter. Ofärgat glas används till att göra nya glasförpackningar medan det färgade glaset används för att tillverka glasfiberisolering. Var noga med att ta bort lock och korkar. Tänk också på att det bara är förpackningar som ska läggas i kärlet. Dricksglas, speglar och porslin ska läggas i ”Icke brännbart avfall” eller lämnas till en återvinningscentral.Bild som visar en gammal tv

Elavfall 

Allt som drivs med sladd eller batteri räknas som elavfall. Det kan vara allt från TV-apparater till lysrör, klockor, datorer och leksaker med inbyggda batterier. Kyl och frys ska inte slängas som elavfall, utan lämnas istället till återvinningscentralen. Mindre batterier slängs i holken i miljörummet. Större batterier, till exempel bilbatterier, lämnas till återförsäljare, vissa bensinmackar eller återvinningscentralen.

Bild som visar en soptunna med restavfall

Restavfall 

Restavfall är det som blir över när du har plockat bort allt som går att återvinna. 

Bild som visar en bil på återvinningscentrale

Grovsopor och farligt avfall

Du kan mot en kostnad beställa hämtning av till exempel grovavfall, elavfall och farligt avfall via SRV.

Miljöfarligt avfall får inte slängas i miljörummet, eftersom det kan ge allvarliga och bestående skador på både människor och miljö. Sådant avfall är till exempel bilbatterier, bildäck, nagellack, hårspray, limrester, lösningsmedel, spillolja, bekämpningsmedel, lackrester, kvicksilvertermometrar, rengöringsmedel, sprayflaskor, syror, kalklösare, ammoniak och lut. Allt miljöfarligt avfall ska lämnas på en återvinningscentral.

Senast uppdaterad: