Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Sopor och återvinning

Dina sopor ska sorteras innan de slängs. Kasta endast väl förslutna påsar i sopnedkastet för hushållssopor. Allt annat ska till miljörummet, eller till SRVs återvinningscentral.

När du sorterar ditt avfall gör du en viktig insats för miljön. Visste du till exempel att:

- ett ton återvunnet papper motsvarar 12 träd
- aluminiumburkar är en evighetsprodukt som kan återvinnas till 100 procent
- hårda plastförpackningar kan återvinnas upp till sju gånger innan plasten är utsliten och går till energiutvinning?

Så här sorterar du soporna i miljörummet:

Bild som visar pappersförpackning

Pappersförpackningar och kartong

De pappersförpackningar som samlas in återvinns och blir till ny wellpapp och nya förpackningar. Här kan du slänga till exempel papperskassar, mjölkpaket, tvättmedelsförpackningar, äggkartonger och mindre kartonger i wellpapp.

Bild som visar en tidning

Tidningar och trycksaker

I det här kärlet ska du slänga dagstidningar, magasin, telefonkataloger, reklamblad, kontorspapper och pocketböcker. Det insamlade pappret används för att tillverka nya tidningar, toalettpapper och kartonger av olika slag. Det krävs mindre energi att göra nytt papper av gammalt, än att tillverka papper av trä.

Bild som visar förpackingar av plast

Plastförpackningar

För att tillverka plastförpackningar krävs olja som råmaterial. Genom att återanvända plast minskas behovet av ny olja. I kärlet för plast kan du slänga flaskor, tuber, lådor, plastpåsar, burkar, burklock, mindre dunkar och mjuk plast till exempel. Det är bra om förpackningarna är ursköljda och rena. Förpackningarna används sedan för att tillverka nya produkter av plast.

Bild som visar förpackingar av metall

Metall

I metallåtervinningen ska du slänga till exempel kapsyler, konservburkar, tuber, metallock, aluminiumfolie och värmeljushållare. Metallen återanvänds och blir nya metallburkar.

Bild som visar glas

Glas (färgat och ofärgat)

Glas sorteras som färgat eller ofärgat. Det kan till exempel vara flaskor, syltburkar, deodoranter, eller förpackningar för hudvårdsprodukter. Ofärgat glas används till att göra nya glasförpackningar, medan det färgade glaset används för att tillverka glasfiberisolering. Var noga med att ta bort lock och korkar. Tänk också på att det bara är förpackningar som ska läggas i kärlet. Dricksglas, speglar och porslin ska läggas i ”Icke brännbart avfall” eller lämnas till en återvinningscentral.Bild som visar en gammal tv

Elavfall 

Allt som drivs med sladd eller batteri räknas som elavfall. Det kan vara allt från TV-apparater till klockor, datorer och leksaker med inbyggda batterier. Kyl och frys ska inte slängas som elavfall, utan lämnas istället till återvinningscentralen. Mindre batterier slängs i holken i miljörummet. Större batterier, till exempel bilbatterier, lämnas till återförsäljare, vissa bensinmackar eller återvinningscentralen. Lyskällor slängs i en egen holk i miljörummet.

Bild som visar restavfall i en soptunna

Restavfall 

Restavfall är det som blir över när du har plockat bort allt som går att återvinna. Det kan vara dammsugarpåsar, blöjor, diskborstar, kuvert, post-it-lappar, pärmar, tuggummin, rakhyvlar, plåster och ljusstumpar. I en del av Huges hus ska även matrester slängas som restavfall, om det inte finns möjlighet att sortera matavfall.

Bild som visar en bil på återvinningscentralen

Grovsopor

I grovsoporna kan du slänga porslin, mindre speglar, trasiga dricksglas, stekpannor, kastruller, bestick och gamla trasiga verktyg till exempel.  Större grovsopor ska du åka med till en återvinningscentral. Möbler, barnvagnar och cyklar är exempel på större grovsopor.

SRV:s sopsorteringsguide

Matavfall

Huge erbjuder matavfallssortering i vissa hus. Bor du i ett sådant hus och vill veta hur du ska gå tillväga? Klicka på länken för mer information.

Matavfall

Julens avfall

Tomtebloss, paketsnöre och julklappspapper. Ja, det är bara några av de saker som kanske ska sorteras under julhelgerna. Men det är inte alltid så självklart hur de ska sorteras. 

Så sorterar du julen

Vad får inte slängas i miljörummet?

Miljöfarligt avfall får inte slängas i miljörummet, eftersom det kan ge allvarliga och bestående skador på både människor och miljö. Sådant avfall är till exempel bilbatterier, bildäck, nagellack, hårspray, limrester, lösningsmedel, spillolja, bekämpningsmedel, lackrester, kvicksilvertermometrar, rengöringsmedel, sprayflaskor, syror, kalklösare, ammoniak och lut. Allt miljöfarligt avfall ska lämnas i anvisad behållare på en återvinningscentral. Lämna det farliga avfallet i originalförpackning, eller annan tättslutande förpackning. Skriv på förpackningen vad den innehåller. Överblivna läkemedel ska alltid lämnas tillbaka till ett apotek.Senast uppdaterad: