Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Golvbrunn och vattenlås

Du som hyresgäst ansvarar för rör och avlopp som går att nå från lägenheten. För att undvika stopp är det därför bra att du rengör vattenlås och golvbrunnar regelbundet. Använd aldrig kemikalier som propplösare.

Så här rensar du golvbrunnen i duschen:

Lyft först upp silen. Notera hur vattenlåset sitter innan du lyfter upp det (vattenlåset liknar en liten hink). Vissa vattenlås går nämligen bara att sätta tillbaka på ett sätt. Om du har badkar så vik, eller ta bort, röret för att kunna göra rent. Avlägsna tvålrester och hår både inuti och utanpå vattenlåset. Ta även bort hår och smuts från själva golvbrunnen och spola därefter ur den med duschen. Sätt tillbaka vattenlåset och se till att det sluter helt tätt, annars kan lukt tränga upp från avloppet. Till sist: fyll vattenlåset med nytt, rent vatten och lägg tillbaka silen på sin plats.

Tips! Ta bort hår när du ser att det hamnar i badkaret, handfatet eller diskhon. Vattnet rinner lättare ner och du undviker stopp.

Om det är stopp i handfatet eller diskhon:

Smuts kan fastna i vattenlåset, både i handfatet och diskhon. Du märker det ofta på att vattnet sjunker undan långsammare än vanligt. Detta kan du enkelt fixa själv med en avloppsrensare av gummi (ett skaft med en sugpropp i ena änden). När du använder avloppsrensaren: Håll för öppningen på handfatet eller diskhon (öppningen fungerar som översvämningsskydd och sitter ofta några centimeter nedanför kranen). Då ökar trycket och rensningen blir mer effektiv.

Tips! Släng alltid avfall i soporna, inte i avloppet. Kaffesump, te, tops, blöjor, bindor, pappershanddukar och kattsand är några exempel som ofta orsakar stopp i rören. 

Om problemet kvarstår i diskhon

Om problemet kvarstår i diskhon behöver vattenlåset under diskbänken rensas. Detta ska du inte göra själv på grund av ökad risk för vattenskada i köket. Gör istället en felanmälan. 

Om problemet kvarstår i handfatet - rengör vattenlåset

I badrummet ska du däremot rengöra vattenlåset själv, om inte avloppsrensaren löser problemet. Vattenlåset sitter i röret under handfatet. Ta gärna ett foto på vattenlåset innan du börjar, så blir det lättare att sätta ihop det sedan. Förbered också gärna genom att ställa en hink under vattenlåset, så slipper du smutsigt vatten på golvet. Skruva därefter isär vattenlåset och ta bort tvålrester och smuts. Spola också rent alla delar med varmt vatten. Om problemet kvarstår, trots att du har använt avloppsrensare och rengjort vattenlåset; då ska du göra en felanmälan.

Så gör du rent vattenlåset - instruktionsfilm

Senast uppdaterad: