Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Våga fråga - det är omtanke

Sommar, semester och ledighet. Visst kan det vara underbart. Men det ökar också risken för otrygga hemmamiljöer.

– Våld i nära relation har tendens att öka i samband med ledighet. Även våld mellan unga kan öka när skolorna har stängt. Det är extra viktigt att vara uppmärksam för sin omgivning, säger Jessica Nenzén, områdesutvecklare på Huge.

Våld i nära relationUnder sommaren spenderas mer tid hemma och mer tid tillsammans med familj och vänner. Misstänker du att någon i din omgivning far illa, tveka inte att fråga eller ta hjälp.

– Jag säger bara en sak, våga fråga. Det kan kännas obekvämt och läskigt men det visar bara på omtänksamhet - att vi bryr oss om varandra. Det viktiga är att du är helt ensam med personen när du frågar så att du inte utsätter personen för ytterligare fara, säger Jessica.

Tveka inte att ringa

Det finns mycket hjälpa att få. Hör du skrik eller dunsar från grannlägenheten är det viktigt att direkt ringa 112.

– Tveka inte att ringa om du misstänker något. Då kan du få vägledning och stöttning kring hur du ska agera. Vi rekommenderar inte att knacka på då det kan göra att våldet eskalerar, säger Jessica.

Bland unga ökar också risken för våld när skolorna är stänger. Kontrollerande beteenden och trakasserier är vanligt förekommande.

– Som förälder eller annan anhörig är det viktigt även här att hålla ögon och öron öppna och åter igen, våga fråga, säger Jessica.

Utbildar vår personal

Som en del i Huges trygghetsarbete har utbildningar i Våld i nära relation, i samarbete med Kvinnojouren i Huddinge, för medarbetare genomförts. En utbildningsfilm håller på att tas fram som ska utbilda nyanställda och fräscha upp minnet på de som redan gått kursen.

– Filmen ska vara klar i september. Det är viktigt att vi fortsätter hålla kunskapen vid liv och jobbar med frågan löpande under hela året, säger Jessica.

QR-koder till kvinnojourens hemsida

För att hjälpa utsatta kvinnor har information med QR-koder som länkar till Kvinnojourens hemsida satts upp i trapphus, tvättstugor och i miljörum. Informationen vänder sig både till den som är utsatt för våld och till en orolig granne eller anhörig.

Frågor att ställa som anhörig eller granne

•       Är allt som det ska? Är du rädd för någon?

•       Hur mår du? Kan jag hjälpa dig med något?

Senast uppdaterad: