Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Så påverkar konsumentprisindex din lokalhyra

2022-12-21
Att inflationen är högre än på mycket länge har nog inte undgått någon. Årets konsumentprisindex (KPI) för oktober landar på 10,9 procent enligt Statistiska centralbyrån (SCB). De allra flesta lokalavtal har reglering mot index, vilket innebär att beloppet på nästa hyresavi påverkas.

På kommande hyresavi till dig som är lokalhyresgäst ingår årets indexuppräkning enligt villkoren i ditt hyreskontrakt. De hyresavtal som har en indexklausul och 100 procent indexuppräkning får en höjning av bashyran med 10,9% från den 1 januari 2023. De avtal som har fast uppräkning berörs inte av KPI-procenten. 

Vi hänvisar till villkoren i ditt kontrakt för att se vad som gäller just din verksamhet. 

Om du har frågor kring ditt lokalavtal, kontakta Huge på lokaler@huge.se

Hur funkar det?

  • Lokalhyror brukar räknas upp eller ner utifrån förändringar i konsumentprisindex (KPI), som fastställs av Statistiska centralbyrån. Detta för att fördela risken mellan parterna när man ingår avtal som sträcker sig över lång tid.

  • Vid tecknande av avtal kommer hyresvärd och hyresgäst överens om ett basindex som hyran ska bindas till, vanligtvis med 1980 som basår. Basindex jämförs årligen med det nya KPI och utifrån det justeras hyran upp eller ner.

  • Vid kortare avtalsperioder än tre år följer vanligtvis hyran en procentuell höjning.

 

Senast uppdaterad: