Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Så brandsäkrar du ditt hem

2019-11-29
Under vinterns kalla och mörka månader är det både mysigt och vackert att tända ljus. Men faktum är att det är under denna tid på året som det inträffar flest bränder i Sverige. Vi ger råd om hur du bäst brandsäkrar ditt hem.


1. Dekorera ljusstaken med brandsäkert material

Hemgjort pynt på adventsljusstaken är fint, men kom ihåg att torr mossa lätt kan fatta eld! Dekorera inte ljusstaken med material som är brännbara, som mossa, papper eller bomull. Gör något fint av sand, sten, glas eller snäckor i stället. Se till att ljusen står stadigt i staken så att det inte finns någon risk att de faller och fattar eld i något annat.

2. Håll avståndet

Blockljus och värmeljus ska vara placerade med gott om plats mellan dem – alltså inte tätt ihop. Ställ heller inte några levande ljus nära gardiner eller på teven.

3. Ha uppsikt över barnen

Ha alltid uppsikt över barn som vistas i rum med levande ljus. Lämna heller inte barn ensamma i ett rum med levande ljus.

4. Fixa brandsläckare eller brandfilt

Om du inte redan har en brandsläckare och en brand-filt – köp det. Brandsläckare på minst sex kilo rekommenderas för lägenheter.

5. Inga levande ljus i granen

Levande ljus och tomtebloss i granen är mycket brandfarligt. Använd elljusslinga för att lysa upp granen.

6. Kolla brandvarnaren

Kontrollera din brandvarnare med jämna mellanrum genom att trycka på testknappen. Kommer det inget pip kan batteriet vara slut – byt då ut det. Det är också bra att dammsuga brandvarnaren då och då.

7. Säkra elljusen

Kontrollera att lamporna i elljusslingan och elljusstaken har den watt som rekommenderas. Släck genom att dra ur sladden eller använd ström-brytare. Det är vanligt med konstruktionen att skruva på en lampa för att släcka, men det kan tyvärr orsaka kortslutning.

8. Släck alla ljus när du lämnar ett rum

Glöm inte att släcka när du lämnar rummet! Sätt upp en lapp på ytterdörren som påminnelse.

9. Håll ett öga på ugn och spis

Det är inte bara levande ljus och elektronik som orsakar bränder i juletid. Ha alltid uppsikt över spis och ugn när du lagar mat, och ha ett lock och en brandfilt tillgänglig så att du kan stoppa en eventuell eldsvåda. Använd inte vatten för att släcka om det är fett som fattat eld, det kan skapa en oväntad explosion.

Senast uppdaterad: