Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Nu börjar den nya parken växa fram

I slutet av oktober planterades de nya blommorna i perennparken i Vårby gård. Över 5600 nya blommor och lökar planteras för att skapa en trivsam och vacker park för alla hyresgäster i Vårby gård.

Växter planteras av två trädgårdsmästareEn mulen dag i oktober när bladen är mer bruna och gula än gröna kan det vara svårt att tänka sig hur parken kommer se ut i full blom nästa säsong. Men för trädgårdsmästarna Vivianne Poutanen och Johanna Sundqvist är det inga problem. De följer en karta över den väl planerade planteringen och dubbelkollar så att avstånden mellan växterna blir rätt.

– Att plantera blommor som redan lagt sig till vila för vintern kan se lite trist ut men jag har valt blommor som kommer passa in i parken här i Vårby och kommer vara vackra från tidig vår till hösten. Det kommer bli fint när det blommar för fullt nästa säsong, säger Vivianne Poutanen, trädgårdsmästare på Huge.

– Blommorna ser ju inte så kul ut nu men rötterna är fina och det är viktigt för att blommorna ska ta sig till våren då de ska sätta fart igen, förklarar Johanna Sundqvist, trädgårdsmästare på Huge.

Bidra till den biologiska mångfalden

Det är mycket att tänka på när en ny park ska planeras gällande blommor och växter. Den ska inte bara var vacker att se på, den ska också bidra till den biologiska mångfalden. En riktig doftfavorit som planteras är Stenkyndeln. Den blommar från slutet av juni fram till september eller oktober med många små, ljust blålila blommor. Förutom att den doftar så älskar bin och fjärilar den.

Upprustning av utemiljön

Parken får inte bara nya blommor utan också nya bänkar och ny grillplats. Planen är att parken ska vara nästan helt klar under hösten 2022. Parken ingår i det projekt för att ruta upp utemiljön i Vårby gård.

Tidigare har träd i allén tagits bort och stubbar har frästs bort. En parkeringsficka har skapats för att enkelt kunna parkera när man hämtar och lämnar vid den närliggande förskolan, utan att åka in på gångvägen.

Gångstråket och parken bekostas delvis med stöd från Boverket inom ramen för gröna och trygga samhällen.

Senast uppdaterad: