Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Ett framsteg för schyssta byggen

Rätt till semester, skälig lön och rimliga arbetsvillkor. Låter det som självklarheter? Det är det inte. I varje fall inte i byggbranschen, där det tyvärr förekommer både ekonomisk brottslighet, förfalskade arbetstillstånd och svartarbete – med följden att människor utnyttjas genom oschyssta arbetsvillkor. Detta tycker vi på Huge självklart inte är ok.

Kontrollanter från Rättvist byggande vid en arbetsplatskontroll.

– Vi vill att våra hyresgäster ska känna sig trygga med att bara seriösa byggföretag med schyssta arbetsvillkor bygger och renoverar hos oss, säger vår hållbarhetsstrateg Ellinor Dässman.

Så för att råda bot på situationen gick vi under förra året med i föreningen Rättvist byggande, i samverkan med ett flertal byggherrar inom både allmännyttan och privata fastighetsbolag.

– Med Rättvist byggande har vi en kraftfull arbetsmetod för att premiera seriösa aktörer i branschen, säger Ellinor Dässman.

Oannonserade kontroller på fyra byggen

Under året som gått har våra byggarbetsplatser fått sammanlagt fyra besök i form av oannonserade kontroller – som är en av flera delar i Rättvist byggandes metod.

För några veckor sedan var det dags igen för kontroll. Den här gången i ett av våra stambytesprojekt Vårby, där vi renoverar drygt 80 lägenheter.

– För all personal på plats kontrollerar vi ID06-kort, legitimation och även arbetstillstånd när det gäller utländsk arbetskraft. Efteråt vill vi också se personalliggare för att kolla att antalet personer på plats stämmer och att alla underentreprenörer är föranmälda, förklarar kontrollanterna.

På byggarbetsplatsen pågår flera olika arbeten i slutfasen av stambytet. Ett tjugotal hantverkare från olika yrkesgrupper är på plats just den här dagen. Kontrollanterna scannar hantverkarnas ID06-kort och fotar av tillsammans med legitimation. Kontrollen är klar på knappt en timme och efteråt sammanfattar kontrollanterna läget för oss på Huge och vår byggentreprenör.

Vanligt med förfalskade ID-handlingar

Vid mötet efteråt får vi också lära oss mer om vanliga sätt att förfalska tillstånd och ID-handlingar. Kontrollanterna visar flera exempel och det blir uppenbart att det kan vara svårt att avgöra vilka handlingar som är ok.

Byggentreprenörens platschef nickar instämmande och tillägger:

– Det är därför vi alltid vill se pass och andra handlingar fysiskt vid inskrivning. Det räcker inte med foton i mobilen.

Positivt trend för kontrollerna

Några dagar senare kommer rapporten från kontrollen – och den visar på framsteg inom flera områden. Exempelvis var det ingen oanmäld underentreprenör på byggarbetsplatsen, jämfört med sex företag i den första kontrollen. Och den här gången saknade endast en hantverkare rätt id-handlingar, vilket sex personer gjorde i första kontrollen.

– Glädjande nog ser vi en positiv trend. Nu var det betydligt färre avvikelser än vid den första kontrollen för ett år sedan. Det är också tydligt att våra entreprenörer förstår syftet med Rättvist byggande och vill göra rätt. Det tycker jag känns positivt, avslutar projektchef Mikael Halvarsson.

Mer om Rättvist byggande

Läs mer om vårt engagemang i Rättvist byggande

Senast uppdaterad: