Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Bostadshyran höjs med 5,2 % för 2024

2024-02-01
Huge och Hyresgästföreningen är nu överens om bostadshyrorna för 2024. Hyreshöjningen blir 5,2 procent från den 1 mars 2024 och gäller i tio månader framåt. Den nya hyran medför en hyreshöjning för en normaltrea på cirka 350–400 kronor per månad.

– Höjningen täcker inte Huges ökade kostnader. De senaste årets stora kostnadsökningar för energi, byggmaterial, tjänster och räntor slår hårt mot fastighetsbranschen.  Det utmanar oss i att fortsatt effektivisera verksamheten och vända på varje krona, säger Huges vd Karin Strömberg Ekström.

Höjning från 1 mars 2024

Överenskommelsen gäller för hela 2024 – men höjningen genomförs från 1 mars. Det innebär att hyresgästerna inte behöver betala höjningen för januari och februari.

– Vi yrkade en hyreshöjning på 9,1 procent. Långsiktigt hade det behövts för att vi ska kunna underhålla fastigheterna och renovera cirka 500 lägenheter om året, säger Karin Strömberg Ekström.

Hyreshöjningen gäller även för lokaler där hyrorna förhandlas med Hyresgästföreningen.

Halverade priser för el

Huge har ett stort antal lägenheter där kostnaden för hushållsel debiteras separat på hyran. Mot bakgrund av den senaste tidens lägre elpriser revideras nu priset från 4,51 kr/KWh till 2,10 kr/KWh.

- Elkostnaden är kännbar i mångas plånböcker. Därför känns det lite extra bra att mer än halvera priset, enligt årets överenskommelse med Hyresgästföreningen, säger Huges distriktschef Tommy Ålund.

Garage- och parkeringsplatser

Vid förra årets hyresförhandling kom Huge och Hyresgästföreningen överens om hyrorna för garage- och parkeringsplatser. Det innebär att hyrorna höjs stegvis under tre år från och med 2023. Infasningen fortsätter under 2024.

– Med de nya priserna blir det en större jämlikhet mellan områden och mellan jämförbara platser. Vi har även beaktat prisbilden för motsvarande platser hos andra fastighetsägare i våra områden, säger Huges distriktschef Tommy Ålund.

Mer information under februari

I början av februari, inför hyresaviseringen för mars månad, kommer Huges bostadshyresgäster att informeras om de nya hyrorna.

Senast uppdaterad: