Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Ingen panik när det blir kris

En avgrävd vattenledning eller ett plötsligt elavbrott – hur redo är du när vardagen inte är som vanligt? För att klara av en kris är det viktigt att ha tillgång till värme, vatten, mat och kommunikation. Om du är förberedd blir krisen enklare att hantera.

Förbered en krislåda 

Ett smart sätt att förbereda dig är att plocka ihop en krislåda. Lådan ska placeras så att alla i hushållet vet var den är och kommer åt den. Fundera i förväg på vad just ditt hushålls krislåda behöver innehålla – är det någon i familjen som tar medicin dagligen eller finns det något som små barn i hushållet behöver? På webbplatsen msb.se, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, finns fler tips och råd för vad du kan behöva hemma vid en kris. 

Ladda ner en pdf med kristips (svenska och engelska)

Bra att ha i krislådan          

  • Tändstickor 
  • Stearin-och värmeljus 
  • Ficklampa eller pannlampa med extra batterier 
  • Dunkar och hinkar med lock att förvara vatten i 
  • Mat som klarar förvaring i rumstemperatur om du är utan kylskåp och frys 
  • Husapotek med mediciner och första hjälpen  
  • Radio som drivs av batterier, vev eller solceller 
  • Extra batteripack (powerbank) eller vevladdare (dynamo) till mobiltelefon 
  • Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel våtservetter 
  • Alternativ värmekälla som inte drivs av el 
  • Sovsäck, filtar och varma kläder 
  • Campingkök och bränsle, exempelvis T-röd 
  • Kontanter 
  • Lista med telefonnummer till exempelvis anhöriga, grannar, kommunen, räddningstjänsten, skolan och sjukvården

    När elen inte funkar

    Solcellsladdare eller powerbanks kan användas för att till exempel ladda mobilen om det blir strömlöst. Kom ihåg att i förväg ladda powerbanken så att den är användbar när du behöver den. 

    Vid strömavbrott funkar varken spis, kyl eller frys. Försök att hålla kylen och frysen stängda så de behåller kylan längre. Maten i din krislåda bör vara möjlig att äta kall och utan tillagning om inte spisen fungerar. Powerbars har ofta lång hållbarhet, så det kan vara ett smidigt alternativ. 

    Utan el mitt i vintern kan det bli kallt i lägenheten, då får du klä dig varmare än normalt inomhus. För att hålla värmen under natten kanske hela familjen kan sova tillsammans i ett rum? Hitta i mörkret! 

    För att slippa treva fram i mörker under ett strömavbrott är det bra att ha ficklampor med tillhörande batterier på ett ställe där du hittar bra, även om det är kolsvart i rummet. Levande ljus fungerar också bra, men tänk på placeringen så att det inte börjar brinna. 

    Utan internet och telefon

    Om batteriet i din mobil tar slut kommer du inte åt dina kontakter. Det är därför bra att ha telefonnummer till samhällsfunktioner och anhöriga utskrivna i din krislåda. 

    I en kris ska du lyssna på din lokala P4-kanal; det är en tillförlitlig källa. Om det är strömlöst kanske din vanliga radio inte fungerar och då kan det vara bra att ha till exempel en vevradio. 

    För att det ska vara enkelt att hitta tillförlitlig och uppdaterad information vid en allvarlig händelse finns en samlad webbplats från de myndigheter som arbetar med det som har hänt: krisinformation.se. 

    Inget vatten i kranen 

    Att förvara vatten till oförutsedda händelser är lätt. Fyll dunkar, flaskor eller behållare och förvara dem mörkt och svalt – ditt källarförråd är ett bra ställe. Ett annat smart sätt är att frysa in vatten i petflaskor, då har du även reservdricksvatten. Kom ihåg att inte fylla flaskorna ända upp; annars spricker de när vattnet fryser. Hur blir det med toan då? Har du tappat upp vatten i förväg kan du hälla delar av det i toaletten för att ”spola”. Om det inte finns något vatten kan du sätta en kraftig plastpåse i toalettstolen och använda som ”torrdass”. Knyt igen påsen efter toalettbesöket. 

Senast uppdaterad:

Närmsta skyddsrum

I Huddinge finns det 392 skyddsrum. Här får du svar på de vanligaste frågorna gällande skyddsrum och möjlighet att hitta närmsta skyddsrum.

Läs mer om våra skyddsrum

Tryggare hemma

Det här kan du göra för att minska risken för brand och inbrott och på så vis öka tryggheten, både för dig och dina grannar.

Skydda dig mot brand och tjuvars hand