Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Nu inviger vi muralmålningen i Trångsund

Under sensommaren och hösten har konst skapats på bullermuren mellan Trångsunds pendeltågsspår och Huge Bostäders 125 nyproducerade lägenheter på Trångsundsvägen - en 117 meter lång muralmålning. Den 24 oktober inviger vi den och tillsammans med Trångsundsborna avgör vi vad konstverket ska heta.

Pendeltåg passerar muralmålningen i Trångsund

Trångsund har fått ett nytt, iögonfallande landmärke. Den 117 meter långa muralmålningen vid Trångsunds pendeltågstation är resultatet av ett samarbete mellan konstnärer och invånarna i Trångsund och är en färgstark hyllning till det lokala livet och dess människor.

Verket invigs officiellt på torsdag den 24 oktober, 16.30-18.30 på Trångsunds torg. Huge och samarbetspartnern The Artitects kommer finnas på plats på torget för att bjuda in Trångsundsborna till att fira sitt nya konstverk med dryck, presenter till barnen och en omröstning av vad konstverket ska heta. Invigningen startar med tal av Huge Bostäders ordförande Ann-Marie Högberg och konstnären Mikael Rickman från The Artitects.

Ett samarbete för lokal gemenskap

Initiativet har genomförts som ett samarbete mellan konstnärer, boende i området och elever från både Trångsund och Skogås. Syftet har varit att skapa en muralmålning som inte bara förskönar den 117 meter långa bullerväggen, utan också speglar den gemenskap som finns i området. Genom workshops och enkäter har människor i alla åldrar fått dela sina idéer och visioner, vilket har gett målningen en särskild lokal förankring.

– Det är fantastisk att se hur olika idéer från workshops omvandlats till ett konstverk som många kan känna igen sig i, säger projektledaren Disa Roxner på Huge Bostäder, som tog initiativ till konstverket då den nakna muren stod klar.

Symbolik och motiv – en hyllning till lokal historia och natur

Muralmålningen är rik på symbolik och motiv hämtade från Trångsunds historia och omgivningar. En central del av målningen är den historiska eken, ett träd som har fått symbolisera områdets förflutna och framtid. Runt ekens grenar illustreras scener från invånarnas vardag och drömmar, vilket ger konstverket en särskild lokal betydelse.

Konstens betydelse för ett tryggare och vackrare Trångsund

Muralmålningen, som färdigställdes i september 2024, utgör inte bara en vacker detalj i stadsmiljön – den har också en viktig funktion. Genom att försköna och lyfta den offentliga miljön, hoppas Huge på att bidra till minskat klotter och skapa en mer inbjudande atmosfär, vilket i sin tur kan leda till ett tryggare och mer välkomnande samhälle.

– Det är ett häftigt projekt som sätter Trångsund på kartan. Offentlig konst har en förmåga att stärka tryggheten i ett område. Förhoppningen är att muralmålningen ska ge invånarna en känsla av delaktighet och stolthet, säger Jessica Nenzén, områdesutvecklare på Huge.

Affisch - Välkommen på invigning

Inbjudan till invigningen av konstverket

Senast uppdaterad:

Bonden 7 — 125 nybyggda hyreslägenheter

Bonden 7 — 125 nybyggda hyreslägenheter

Vi bygger 125 hyreslägenheter i kvarteret Bonden vid Trångsundsvägen - nära kommunikationer och natur.

Bonden 7 — 125 nybyggda hyreslägenheter