Sopor och återvinning
Dina sopor ska sorteras innan de slängs. Kasta endast väl förslutna påsar i sopnedkastet för hushållssopor. Allt annat ska till miljörummet, eller till SRVs återvinningscentral.
När du sorterar ditt avfall gör du en viktig insats för miljön. Visste du till exempel att:
- ett ton återvunnet papper motsvarar 12 träd
- aluminiumburkar är en evighetsprodukt som kan återvinnas till 100 procent
- hårda plastförpackningar kan återvinnas upp till sju gånger innan plasten är utsliten och går till energiutvinning?
Så här sorterar du soporna i miljörummet:
Pappersförpackningar och kartong
De pappersförpackningar som samlas in återvinns och blir till ny wellpapp och nya förpackningar. Här kan du slänga till exempel papperskassar, mjölkpaket, tvättmedelsförpackningar, äggkartonger och mindre kartonger i wellpapp.
Tidningar och trycksaker
I det här kärlet ska du slänga dagstidningar, magasin, telefonkataloger, reklamblad, kontorspapper och pocketböcker. Det insamlade pappret används för att tillverka nya tidningar, toalettpapper och kartonger av olika slag. Det krävs mindre energi att göra nytt papper av gammalt, än att tillverka papper av trä.
Plastförpackningar
För att tillverka plastförpackningar krävs olja som råmaterial. Genom att återanvända plast minskas behovet av ny olja. I kärlet för plast kan du slänga flaskor, tuber, lådor, plastpåsar, burkar, burklock, mindre dunkar och mjuk plast till exempel. Det är bra om förpackningarna är ursköljda och rena. Förpackningarna används sedan för att tillverka nya produkter av plast.
Metall
I metallåtervinningen ska du slänga till exempel kapsyler, konservburkar, tuber, metallock, aluminiumfolie och värmeljushållare. Metallen återanvänds och blir nya metallburkar.
Glas (färgat och ofärgat)
Glas sorteras som färgat eller ofärgat. Det kan till exempel vara flaskor, syltburkar, deodoranter, eller förpackningar för hudvårdsprodukter. Ofärgat glas används till att göra nya glasförpackningar, medan det färgade glaset används för att tillverka glasfiberisolering. Var noga med att ta bort lock och korkar. Tänk också på att det bara är förpackningar som ska läggas i kärlet. Dricksglas, speglar och porslin ska läggas i ”Icke brännbart avfall” eller lämnas till en återvinningscentral.
Elavfall
Allt som drivs med sladd eller batteri räknas som elavfall. Det kan vara allt från TV-apparater till klockor, datorer och leksaker med inbyggda batterier. Kyl och frys ska inte slängas som elavfall, utan lämnas istället till återvinningscentralen. Mindre batterier slängs i holken i miljörummet. Större batterier, till exempel bilbatterier, lämnas till återförsäljare, vissa bensinmackar eller återvinningscentralen. Lyskällor slängs i en egen holk i miljörummet.
Restavfall
Restavfall är det som blir över när du har plockat bort allt som går att återvinna. Det kan vara dammsugarpåsar, blöjor, diskborstar, kuvert, post-it-lappar, pärmar, tuggummin, rakhyvlar, plåster och ljusstumpar. I en del av Huges hus ska även matrester slängas som restavfall, om det inte finns möjlighet att sortera matavfall.
Grovsopor
I grovsoporna kan du slänga porslin, mindre speglar, trasiga dricksglas, stekpannor, kastruller, bestick och gamla trasiga verktyg till exempel. Större grovsopor ska du åka med till en återvinningscentral. Möbler, barnvagnar och cyklar är exempel på större grovsopor.
Matavfall
Huge erbjuder matavfallssortering i de flesta av våra hus. Bor du i ett sådant hus och vill veta hur du ska gå tillväga? Klicka på länken för mer information.
Textilier
Det är förbjudet att slänga kläder, oavsett om de är trasiga eller hela, i soporna. Från och med 1 januari 2025 gäller nämligen lagen om textilåtervinning, som gör det obligatoriskt att lämna in textilier för återvinning eller återbruk.
Syftet med lagen är att se textilavfallet som en resurs och bidra till en ökad återanvändning och materialåtervinning. Det är kommunerna som ansvarar för klädinsamlingen, men för Huges hyresgäster har det sedan länge varit enkelt att återvinna eller skänka textilier. Tillsammans med Human Bridge har vi placerat ut insamlingsboxar i flera av våra områden.
Här kan du se var din närmsta klädbox finns placerad.
Julens avfall
Tomtebloss, paketsnöre och julklappspapper. Ja, det är bara några av de saker som kanske ska sorteras under julhelgerna. Men det är inte alltid så självklart hur de ska sorteras.
Vad får inte slängas i miljörummet?
Miljöfarligt avfall får inte slängas i miljörummet, eftersom det kan ge allvarliga och bestående skador på både människor och miljö. Sådant avfall är till exempel bilbatterier, bildäck, nagellack, hårspray, limrester, lösningsmedel, spillolja, bekämpningsmedel, lackrester, kvicksilvertermometrar, rengöringsmedel, sprayflaskor, syror, kalklösare, ammoniak och lut. Allt miljöfarligt avfall ska lämnas i anvisad behållare på en återvinningscentral. Lämna det farliga avfallet i originalförpackning, eller annan tättslutande förpackning. Skriv på förpackningen vad den innehåller. Överblivna läkemedel ska alltid lämnas tillbaka till ett apotek.
Senast uppdaterad: