En solig nyhet i Vårby
En solig fredag i november var det dags att få upp solceller på Botkyrkavägen i Vårby Haga, där vi även arbetar med att renovera tak och fasader. Numera utreder vi förutsättningarna för solceller inför varje stambytesprojekt och takrenovering.
– Det har flera fördelar att arbeta med solceller i samband med våra renoveringsprojekt. Vi har ofta redan en byggställning på plats och det finns en projektorganisation som kan hantera även arbetet med solcellerna, förklarar hållbarhetsstrateg Ellinor Dässman.
Välkommet bidrag till fastighetselen
Solcellerna på Botkyrkavägen optimeras nu för att bidra med el till fastighetens förbrukning. Det gäller till exempel hissar, belysning i trapphus och källare – och även maskinerna i tvättstugan.
– Tanken är att solcellerna ska täcka en stor del av fastighetselen, men inte hyresgästernas förbrukning. Vi ska heller inte sälja el ut på elnätet. Men vi räknar ändå med att det blir ett välkommet bidrag till elen – och samtidigt en vinst för miljön såklart, säger Ellinor.
Var det är lönsamt att montera solceller beror bland annat på takets konstruktion, hur stort det är och hur solinstrålningen ser ut. Detta utreder vi i respektive projekt innan vi fattar beslut om att montera solceller.
Fler hus kan få solceller
Näst på tur att få solceller kan bli husen på Terapivägen och Diagnosvägen i Grantorp i samband med den planerade renoveringen – ifall förutsättningarna visar sig vara rätt.
– Det känns toppen att vi nu fått upp solcellerna på Botkyrkavägen. Och jag ser fram emot solceller på ännu fler hus, det känns lovande att vi tittar på det i alla projekt, avslutar Ellinor.
Senast uppdaterad: