Grönområden ger liv till fler
Nu har vi på Huge inventerat grönytefaktor för alla våra fastigheter. Målet är att bevara naturmark som gynnar den biologiska mångfalden.
– Vi har fått en tydlig bild av hur våra fastigheter och områden ser ut, vilket ger oss mer kunskap och förutsättningar att fortsätta vårt hållbarhetsarbete på det sätt vi vill, säger Linda-Marie Holmström, trädgårdschef på Huge.
Vi på Huge arbetar aktivt för att stärka den biologiska mångfalden genom att skapa bra miljöer för alla olika arter som lever i våra områden. För att veta vad vi kan göra bättre behöver vi först förstå hur våra utemiljöer ser ut, hur de mår och vilka förutsättningar som finns. Därför har vi, tillsammans med ekologer och experter, kartlagt alla våra 133 fastigheter under 2024 och 2025.
– Vi har tittat på hela fastigheten, och det innefattar ju inte bara själva husen utan allt runtomkring som växter, träd, markanläggningar och parkeringsplatser med mera, säger Linda-Marie.
Mätning av naturvärde
Inventeringen har resulterat i något som kallas grönytefaktor (GYF). Det är ett mått som visar hur mycket biologiskt värde en fastighet har. För att göra det rättvist har en gemensam mall använts i hela inventeringen och vi har tagit in konsulter för att snabbt få ett resultat, utan att påverka den dagliga skötseln.
– Det är många saker som spelar in och påverkar det biologiska värdet, det kan vara allt från hur gammalt ett träd är, hur mycket skugga det ger – eller om det inte ens finns träd på ytan. Ju fler arter desto bättre, men det gäller också att det är rätt art för platsen, säger Linda-Marie.
Utifrån inventeringen kommer vi nu att arbeta systematiskt för att öka den biologiska mångfalden i våra områden.
– Vi bygger och satsar mycket, och det är superkul – men det är viktigt att vi gör det på ett smart och medvetet sätt. Och det har vi förutsättningar att göra nu, säger Linda-Marie.
Senast uppdaterad: