Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Ett annorlunda spadtag

2023-09-05
Det klassiska spadtaget med en spade uteblev till förmån för Huges minsta hyresgäster. En nedfallen gren från den naturminnesmärkta eken som finns på fastigheten blev istället ett insektshotell dagen till ära.

Två kvinnor borrar i en stock

Idag firade vi med ett annorlunda spadtag att vi påbörjar byggnationen av 125 lägenheter nära Trångsunds centrum. Under året har markarbeten utförts och ett tillhörande parkeringsdäck byggs på fastigheten och färdigställs under hösten.

Miljö i fokus

– Om två år är den här platsen hem för hundratals personer! Dessa 125 hyresrätter är ett viktigt bidrag till allmännyttan. Miljön är i fokus, som alltid när vi bygger nytt och rustar upp våra fastigheter. Det här huset kommer klara framtidens utmaningar vad gäller hållbarhet, säger Karin Strömberg Ekström, vd på Huge.

– Det var cirka tio år sedan vi startade samarbetet med dåvarande Huge Fastigheter. Det känns fantastiskt att ha ett så här långt samarbete och vi ser fram emot kommande år, säger Martin Junblad, vd på Cobab Sverige AB.

Byggnaden ska certifieras enligt systemet Miljöbyggnad 3.2. I Miljöbyggnad jobbar man med 15 olika indikatorer, till exempel energianvändning, ljudklass samt dagsljus. Huset byggs med målet silver.

På taket kommer solpaneler monteras. Förväntningen är att solpanelerna kommer generera 45 000 kWh/år, vilket skulle täcka drygt 60 procent av totala fastighetselen under ett år.

Klart om två år

Husen kommer omfatta totalt 125 lägenheter på 34−94 kvadratmeter med öppen planlösning där alla lägenheter har balkong eller fransk balkong. Lägenheterna inreds med moderna materialval och ljusa färger.

– Det känns väldigt roligt att vi snart är klara med parkeringsdäcket och kan påbörja arbetet med hyreslägenheterna, som planeras vara klara för inflyttning hösten 2025, säger Disa Roxner, projektledare på Huge.

Naturminnesmärkt ek skyddas

På fastigheten står en drygt 600 år gammal naturminnesmärkt ek. För att den inte ska komma till skada under projektet har en skyddszon satts upp runt om eken. När bygget är klart kommer eken att hängnas in permanent med ett lägre staket för att den och naturmarken runt om den ska lämnas orörd.

Det är också från denna ek som vi denna dag använder en gren som tidigare fallit på grund av snö och borrar massor av hål i – ett sätt att värna om den biologiska mångfalden och skapa bostäder till insekter.

– Det är fantastikt roligt att vi kommer igång med det här bygget. Jag är väldigt stolt att Huge är ett av få bolag som fortfarande bygger trots rådande läge, säger Ann-Marie Högberg, Huges styrelseordförande.

Senast uppdaterad: