Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Städa miljövänligt

Dags för städning hemma? Så får du lägenheten ren och väldoftande utan onödiga kemikalier

Öppna fönstren och vädra ut vintern och ge kök, badrum och golv ny fräschör. Innan du sätter i gång, granska innehållet i de rengöringsmedel du har i städskåpet. Välj produkter som är märkta med symbolerna Bra Miljöval eller Svanen så utsätter du varken dig själv, din familj eller miljön för onödiga kemikalier. Dessutom kan du använda dig av det du har i skafferiet för att göra rent. 

Bästa allrengöringen

Såpa, ofta tillverkad av tallolja, är ett naturligt och effektivt allrengöringsmedel. Såpa rengör det

page12image401540288

mesta, från sådant som ska dammtorkas till golv, samtidigt som den är skonsam mot underlaget. Såpa klarar även tuffare smuts i kök och badrum – även toalett, badkar och dusch, och är ändå snäll mot kakel- och klinkerfogar. Kom ihåg att välja en miljömärkt såpa.

Ett skinande rent kök

Smutsig spis: Gnid in spisen, häll/plattor, med såpa. Låt verka en stund och torka av. Om smutsen är ingrodd, häll på ättika och strö över rikligt med bakpulver. Låt verka i 10 minuter, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten.
Bränt i ugnen: Smörj in ugnen med såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och tvätta ur med en svamp.
Mikrovågsugn: Ställ in en kopp vatten med pressad färsk citron. Värm på full effekt en minut. Nu är det enkelt att torka bort matrester och det doftar fräscht av citron.
Rengör filtret i köksfläkten: Koka upp vatten med cirka en matsked vardera av bikarbonat och ättika. Lägg filtret i blandningen i kastrullen eller i en djup plåt i några minuter. Skölj med vatten och borsta av smutsen med en svamp. Låt därefter torka.

Naturligt rena fönster

Välj miljömärkt fönsterputs eller diskmedel. För att få bort fula ränder – använd hopknycklat tidningspapper.

Första hjälpen i badrummet

Kalkavlagringar? Gör rent med ättika eller citronsyra. Om det har börjat uppstå en beläggning eller mögel i kakelfogarna behöver du rengöra noggrant. Använd ett miljövänligt rengöringsmedel för klinker och kakel, finns i byggvaruaffärer, eller spreja på ättika, låt verka en stund, borsta med nagelborste eller tandborste. Skölj.

Så gör du rent golven

Golv av plast (linoleumgolv är inte ett plastgolv) och klinker rengörs med såpa och vatten. Fukttorka parkett, lackade trägolv och laminat med såpavatten och urvriden trasa. Oljade golv skyddas från att torka genom att du rengör dem med såpa, även om de också behöver oljebehandlas då och då.

Så här gör du rent linoleumgolv

Så gör du rent utomhus

Använd miljövänlig såpa för rengöring av trätrallar på balkongen, och utemöbler av trä.

Senast uppdaterad: