Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Andrahandsuthyrning

Du kan hyra ut din bostad i andra hand om du till exempel ska bo utomlands, vill prova sambolivet eller om du måste flytta för att tillfälligt studera eller jobba på annan ort. Du får ansöka om ett år och måste alltid ha Huges tillstånd. Om du inte fått tillstånd av oss och ändå hyr ut din hyresrätt i andra hand riskerar du att bli av med hyreskontraktet och tvingas flytta från lägenheten.

En person bär en kartong

Så här gör du:

Ladda ner blanketten "Ansökan om andrahandsuthyrning". Fyll i den och lämna den till något av våra områdeskontor eller posta till:

Huge Bostäder AB
Box 1144
141 24 Huddinge

Blankett Ansökan om andrahandsuthyrning

Bifoga intyg

I ansökan ska du bifoga intyg och en skriftlig beskrivning om varför du vill hyra ut i andra hand. Handläggningstiden för din ansökan är cirka två månader.

En person du kan lita på

Du ska själv hitta din andrahandshyresgäst och se till att det är en person som du kan lita på. Skriv ett kontrakt mellan dig och din andrahandshyresgäst och skicka en kopia till oss. Om du bor i en studentlägenhet måste andrahandshyresgästen vara student för att ansökan ska bli godkänd.

Hur hög hyra får jag ta ut?

När du fått tillstånd av oss att hyra ut din lägenhet i andra hand får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15 procent på hyran. Dessutom har du rätt att lägga på en summa som motsvarar kostnaderna för till exempel parkeringsplats, el eller bredband som du valt ska ingå i andrahandshyresgästens avtal med dig.

Om du tar ut en högre hyra av din andrahandshyresgäst än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet. Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och med den 1 oktober 2019.

Vi behöver dina kontaktuppgifter

Vi behöver få in dina tillfälliga kontaktuppgifter, så att vi kan nå dig även när du hyr ut i andra hand. Fyll i uppgifterna på ansökningsblanketten. Om du ska bo utomlands behöver du ange en kontaktperson som bor i Sverige och som har fullmakt att sköta dina ärenden.

Blankett Fullmakt vid andrahandsuthyrning

Du har ansvaret

Du ansvarar för lägenheten och hyresinbetalningarna, även när du hyr ut i andra hand. Därför är det viktigt att du vet att andrahandshyresgästen är skötsam och att du kontrollerar betalningsförmågan. Om du är utomlands skickar vi hyresavierna till din vistelseadress, eller till den kontaktperson som du har angett i ansökan. Avierna skickas alltså inte till andrahandshyresgästen.

När du har flyttat tillbaka

Kontakta oss när andrahandsuthyrningen upphör, så att vi ser att du har flyttat tillbaka. Om du inte tänker flytta tillbaka måste du säga upp ditt hyresavtal.

Besittningsskydd

Andrahandshyresgästen har aldrig rätt att överta hyreskontraktet. Läs mer om besittningsskydd och vad som gäller på Hyresnämndens webbplats.

Besittningsskydd

Olovlig andrahandsuthyrning

Om du hyr ut din lägenhet utan Huges tillstånd riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt. Vi tar kontakt med dig och därefter har du en månad på dig att vidta rättelse, alltså att säga upp din andrahandshyresgäst och se till att han eller hon flyttar ut. Om du inte vidtar rättelse driver vi ärendet vidare till Hyresnämnden. 

Senast uppdaterad: