Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Nya träd planteras i Vårby gård

Vårby
Under november kommer träden längs med Svanholmsgången, i parken och på andra utvalda platser att planteras.

På grund av snöovädret som kom i förra veckan har inte alla träd kunnat planteras än, men de kommer ske successivt under slutet av november. Totalt är det över 90 träd som ska planteras. Träden som planteras kanske inte ser mycket ut för värden när de planteras – de är redan i vila för vintern. Men sedan kommer alla kunna njuta av att se de blomma. 

– Träd är viktiga för den biologiska mångfalden i våra områden, bland annat producerar de syre, binder koldioxid och renar vatten. Träden lockar till sig fåglar och pollinerande insekter som i sin tur hjälper övriga växter att blomma och ge frukt. På så sätt gynnas det som odlas i gårdarnas odlingslådor av de blommande träden, säger Lars Lars Rundqvist, projektledare för anläggning/yttre skötsel.

Bergskörsbär i hela allén

De 85 träden som tillsammans ska bilda den nya allén blir av sorter Prunus sargentii ’Rancho’ eller Bergskörsbär som den kallas på svenska. Trädet blir fullt av rosa enkla blommor i maj, följt av klarröda bär. Under hösten ändrar de bronsröda bladen färg till en lysande, rödorange höstfärg. 

Fler trädsorter som planteras

Metasequoia glyptostroboides - Kinesisk sekvoja

Kinesisk sekvoja är ett barrträd som tappar sina barr på vintern. Barren är skirt gröna på våren och blir till hösten kopparröda.

Prunus x yedoensis - Tokyokörsbär

Är ett mindre träd med bred och luftig krona som under april-maj fylls av vita blommor med rosa mitt.

Populus tremula 'Erecta', Pelarasp

Ett högt träd som växer som en grön pelare. Trädkronan blir sällan mer än 1-1,5 meter bred. Bladverket, med alla darrande asplöv, rasslar i minsta lilla vindpust. Höstfärgen är gyllengul med röda inslag.

Prunus x ’Schmittii’ – mahognykörsbär

På en av gångvägarna ut till Bäckgårdsvägen planterar vi Mahognykörsbär. Stammen är vackert mahognyfärgad och under april-maj blommar det med vita-gammelrosa små enkla blommor.

Senast uppdaterad: