Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Så fick vi slut på ”trapphänget”

2022-09-22
Från stök och skadegörelse till lugnt och skönt i trapphuset. Går det att uppnå? Ja, efter några månader är det märkbart lugnare i trapphuset där vi testat metoden ”Trygga trappan”.

Ett tryggt trapphus är självklart viktigt för att våra hyresgäster ska trivas. Ingen ska känna obehag över att gå hem, besöka tvättstugan eller gå till miljörummet. Därför testar vi på Huge sedan i maj ett nytt sätt att få slut på ”trapphänget”.

– Vi bestämde oss för att testa Trygga trappan på en adress där vi under våren fått återkommande rapporter om ”häng” i trapphuset och skadegörelse. Metoden har visat sig framgångsrik på flera andra håll i landet, berättar Huges områdesutvecklare Tobias Lind.

Polisen kan bötfälla direkt

Trygga trappan är ett etablerat koncept i samarbete med polisen. I korthet går det ut på att vi som fastighetsägare ger polisen befogenheter att avhysa obehöriga i våra hus. De som inte har anledning att vara i huset kan få böter direkt av polisen.

– Vi satte upp informationsaffischer på plats och bjöd även in hyresgästerna till ett möte. Vi hade en bra dialog och de boende fick tillfälle att lära känna varandra bättre, vilket såklart också påverkar tryggheten i huset, säger Tobias.

Slut på skadegörelse och ”häng”

Några månader in i pilotprojektet ser vi att Trygga trappan gett tydlig effekt. Fastighetsvärdar som arbetar ute på plats och träffar hyresgästerna regelbundet vittnar om att det blivit mycket lugnare. Och den senaste tiden har det inte skett någon skadegörelse på den aktuella adressen.

Även Huges poliskontakt bekräftar att Trygga trappan verkar ha gett effekt. Ingen har bötfällts för trapphäng, men satsningen ser ut att fungera förebyggande.

Och Tobias är nöjd med att pilotprojektet fallit väl ut.

– På sistone har vi slutat få rapporter om ”häng” på den här adressen och vi fortsätter följa utvecklingen under hösten. Så här långt känns det ändå väldigt ­­­­­­positivt, sammanfattar Tobias.

Senast uppdaterad: