Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Huge lyser upp i orange – mot våld

Sprid kunskap, våga fråga och agera. Nästa vecka arrangerar Huge tillsammans med Huddinge kommun ”En vecka fri från våld”.
– Under hela nästa vecka kommer vi att uppmärksamma våld i nära relation på flera olika sätt. Bland annat genom att synas och informera i våra områden, vår utbildningsfilm kommer lanseras och flera ställen kommer att lysa upp i orange, säger Jessica Nenzén, områdesutvecklare på Huge.

Under orange day lyser hjärtat på höghuset i Huddinge centrum upp i orange.

Den 25 november är det Orange Day. En dag då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera våld mot kvinnor. I samband med detta anordnas ”En vecka fri från våld” i kommunen. Huge är med och bidrar med att sprida kunskap om hur vi som hyresvärd, kollega och medmänniska kan agera.

– Jag hade så klart önskat att Huge och övriga världen inte hade behövt uppmärksamma detta samhällsproblem, men tyvärr är det ju många kvinnors och barns vardag och vi alla kan hjälpas åt att göra skillnad. Våra bostadsområden ska vara trygga platser för besökare, för de som arbetar i våra områden och viktigast av allt för våra hyresgäster, säger Huges vd, Karin Strömberg Ekström.

Som två stora arbetsgivare vill Huge och Huddinge kommunen visa att frågan om våld i nära relation måste tas på allvar. Genom att systematiskt uppmärksamma frågan om våld ökar chansen att upptäcka de tre av fyra som annars inte berättar om sin våldsutsatthet.

Kunskap sprids

Broschyrer som belyser våld i nära relationer kommer finnas i receptionerna på Huges områdeskontor och affischer kommer sättas upp i portar, miljörum och i tvättstugor. Huge kommer att vara på plats tillsammans med Polisen och Huddinge kommun kommer även vara på plats i flera områden under veckan. Tanken är att träffa hyresgäster och visa en film som belyser hur våld i nära relation kan se ut ur ett barns perspektiv.

– Vi kommer visa filmen ”Sixten 6 år vid matbordet”. För att vi vuxna ska få en så verklig bild som möjligt kommer det finnas möjlighet att kolla på filmen med VR-glasögon. Vi hoppas att vi får träffa många hyresgäster för att svara på frågor och prata om eventuell oro, säger Jessica Nenzén.

Orange uppmärksammar

I samband med Orange Day och under hela vecka 47 kommer färgen orange att lysa upp och synas i våra områden. Bland annat kommer hjärtat uppe på höghuset i Huddinge centrum att ändra färg till orange. Som medarbetare kommer du också kunna göra skillnad.

– Alla medarbetare kommer få en pin, med budskapet ”våga fråga”, som kan sättas fast på tröjan. Vi hoppas att alla vill bära den, det påminner oss om att vi ska vara omtänksamma mot varandra och våra hyresgäster, säger Jessica Nenzén.

Obligatorisk digital utbildning om våld i nära relation.

Obligatorisk utbildningsfilm lanseras

Under veckan kommer utbildningsfilmen, som belyser våld i nära relation, att lanseras på kommunens hemsida. Filmen har tagits fram i samarbete med Huddinge kommun och Kvinnojouren och är numera en obligatorisk utbildning för alla medarbetare på Huge och Huddinge kommun.

– Den är viktigt både för dem som jobbar nära våra hyresgäster men också för att visa att vi ska vara omtänksamma mot varandra. Genom att säkerställa att medarbetare har kunskap tar vi ställning till att detta inte är en åsiktsfråga utan faktiskt en kunskapsfråga som berör oss alla om vi vill leva i ett samhälle fritt från våld. Utbildningsfilmen ger oss konkreta verktyg och hjälp för att våga ta det jobbiga samtalet – att våga fråga. Det är superviktigt, säger Jessica Nenzén.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att få stopp på våldet för att skapa ett tryggare Huddinge för alla.

Tid och plats för filmvisning

  • Måndag: Flemingsberg centrum kl. 16.00-18:30
  • Tisdag: Skogås centrum kl. 16.00-18:30
  • Onsdag: Huddinge centrum, vid lilla scenen kl. 11.00-14:00
  • Torsdag: Vårby centrum, torget kl .16.00-18:30

Vad är Orange Day?

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999.

Publicerad: