Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

En milstolpe för schyssta byggen

Schyssta arbetsvillkor på alla byggarbetsplatser. Visst låter det som en självklarhet? Tyvärr ser det inte alltid ut så i verkligheten – men tillsammans med föreningen Rättvist byggande har vi nu nått en viktig milstolpe för att råda bot på läget.

Hugemedarbetare i varselväst vid byggarbetsplats

I byggbranschen förekommer både fusk, tveksamma arbetsvillkor och organiserad brottslighet. Därför är vi på Huge med i föreningen Rättvist byggande och arbetar aktivt för att motverka svartarbete och andra oegentligheter.

Hemliga kontroller

En del i Rättvist byggandes metod är oannonserade arbetsplatskontroller, där oberoende kontrollanter besöker våra byggen.

– I förra veckan var det dags för vår första kontroll i ett byggprojekt. Det är självklart inte helt lätt att kliva in på byggarbetsplatsen och kräva att få se id-handlingar, arbetstillstånd och andra dokument. Men kontrollanterna var väldigt professionella och svarade lugnt och pedagogiskt på de frågor som dök upp från byggarbetarna på plats, berättar Huges projektchef Mikael Halvarsson som var med vid kontrollen tillsammans med hållbarhetsstrateg Ellinor Dässman.

Kraftfull metod

Båda betonar att den här första kontrollen känns som en viktig milstolpe.

– Under platsbesöket blev jag tagen av stundens allvar, eftersom Rättvist byggande värnar om individerna som arbetar på våra byggen. Kontrollerna gör verkligen skillnad. Det känns bra att vi nu har en kraftfull metod för att främja schyssta arbetsvillkor, säger Ellinor Dässman.

Utöver oannonserade arbetsplatskontroller innebär metoden för Rättvist byggande även tuffare upphandlingskrav, kartläggning av entreprenörskedjan och tydlig kommunikation på byggarbetsplatsen.

– Som ansvarstagande samhällsbyggare vill vi självklart att våra hyresgäster ska känna sig trygga med att det är seriösa byggföretag med rimliga arbetsvillkor som bygger och renoverar våra lägenheter, poängterar Mikael Halvarsson.

Vi har nu fått en första rapport från kontrollen och går igenom den med vår byggentreprenör för att se vilka förbättringar som behövs.

– Det är tydligt att vår entreprenör ser detta som ett tillfälle att förbättra saker. De var både välkomnande och ställde nyfikna frågor till kontrollanterna. Så det känns väldigt positivt, avslutar Mikael Halvarsson.

Mer om Rättvist byggande

Läs mer om vårt engagemang i Rättvist byggande 

Har du frågor är du också välkommen att kontakta vår hållbarhetsstrateg Ellinor Dässman:

ellinor.dassman@huge.se

Senast uppdaterad: